Monday, May 24, 2010

Tawassshiii

Helloooo ladies...

Im so excited today. Sebab berjaya menyiapkan benda baru. Hehe
Err simple but sebab tak pernah cuba, rasa excited pulak. Lagi2 tuk diri sendiri kan? Haha.. More excited.

Pernah dengar pasal Tawashi? I believe, crocheter sure tahu apa itu Tawashi. I selalu tengok other crocheter siapkan tawashi. Cuma tak sampai seru nak buat je lagi. But, sebab tadi tolong belikan one of Tawashi book di Kino, terus rasa mcm best pula. Plus, hari-hari I selalu dengar pasal Tawashi ni dari my Ticer. Haha :P * yeah ticer.. i definitely will join Tawashi group kat sana nanti. * And tadi, alih2 nak tolong belikan buku, terus TERbeli tuk diri sendiri juga. Yeah.. nampak perkataan TER tu? Maksudnya tak sengaja. Haha

Dish Scrubber or Tawashi ni mcm best juga nak buat. And tadi, saja test one of pattern dlm buku ni, rasa wahh.. best!! Ni yang tetibe rasa nak basuh pinggan tengah2 malam ni. Takde pinggan pun, rasa nak basuh juga. Haha

Buku yang TERbeli di Kinokuniya, KLCC.





Menarik kan? But buku yang I belikan tuk MummyDhiaCoco tu rasanya lagi best. Tetibe nak pi melawat Kino esok lagi. Haha :P

And yang ni simple Tawashi yang berjaya buat tadi. Sangat simple. But believe me, ada lg yang Tawashi menarik. Tawashi bentuk Bear!! Best!!





Jadi tak? Hehe..

Ni tadi saja cuit-cuit pakcik google pasal tawashi. And found out one cute tawashi tutorial
Pear Tawashi

Selamat Mencuba!!

Okay la.. nak pi try test my tawashi. Nak basuh pinggan.. Kalau takde pun, tetap nak cuba juga.
Daaa

Oh.. I love crochet!! :P

Sunday, May 23, 2010

Monday Blues..

Oh.. Weekend dah habis!! Dan esok, hari Isnin. Goshh..
I hate Monday. Haish...

But its okay. Since hari ni masih hari Ahad, apa kate kita bergembira menghabiskan masa masa terakhir hari ahad.. *wink*

Oh ya, I managed to crochet another one bear bear ordered from Cik Paro.
Agak slow la plak. Ingatkan boleh siap dua but hanya berjaya siapkan satu pula..





Lately, I love Purple. So, I really- really enjoy crochet Bear Bear yang ni. Err yes, color memainkan peranan tuk saya crochet dengan gembira or not. Haha.




Dan berjaya siapkan bookmark from Zie also.. Hope she love the bookmark. :)

And suddenly, terasa mahu buat another giveaway. Erm.. akan di fikirkan hadiah yang menarik.
Okay.. till we meet again. Take care and have a nice Monday

Daaa

Saturday, May 22, 2010

Sneak Peak : Jojo Lima Bersaudara..

Holaa !!

Hope everyone doing fine. As for me, im getting better now. Sudah sihat dari demam, batuk dan sakit tekak. Cuma masih selsema sedikit. Maybe a few days akan sihat sepenuhnya.
Alhamdullilah.

Lately, blog saya ni di monitor oleh my beloved bf. Everyday without failed okay. He keep asking me to update the blog walaupun saya cakap, err kurang ada idea nak update blog. Dia cakap, "Jangan malas and bla bla bla ".. Yes, bla bla bla itu adalah sedikit bebelan dari dia. But the funny things is, I love to hear bebelan itu. Haha. Bagus juga. Ada orang yang keep remind me to update the blog. Hehe. Thanks dear.. *Hug*

Oh ya, right now, saya sedang menyiapkan bear-bear for Cik Paro. Ada 5 kesemuanya. Kiranya, Bear Bear Lima Bersaudara lah ni. Ngeee







Two down and ada 3 lagi yang kene siapkan. Mula-mula nak siapkan bear bear ni, saya agak pening sedikit. Colornya too bright. Lama-lama terus okay. Maybe sebab dah lama tak crochet color yang agak bright mcm ni. But, bila dah siap, I love the combination color. Remind me about my bag project yang tak siap siap. One of them ada bag color orange + green. Cantek kan?
Oh ya, color combination ni, requested by Cik Paro sendiri..

Okayla.. Nak sambung siapkan Bear Bear ke 3 sambil menonton Harry Potter: Chamber of Secrets. Dari semalam tgk Harry Potter sambil siapkan Bear Bear. Suddenly, teraddicted dengan Harry pulak. Haha

;)

Daaa

Tuesday, May 18, 2010

Happy Tuesday!!

Hello.. Happy Tuesday all .. Err or should i said "Happy becoming Wednesday"..
Yeah..its already malam sudah.. Hujan lebat lagi. Best kalau tidur waktu begini bukan?

But hell yeahh.. It's not a good day for me today. Not feeling well again. Asyik batuk dan selsema . I came to the office but maybe keadaan di office yang begitu sejuk, asyik batuk tanpa henti2, dan selsema. Untill one of my officemate sound me "hey..dont spread the kuman. I dont want to get H1N1" .. choiiii.. I cakap, "hey..jangan cakap macam tu. I taknak itu penyakit" Then he explained to me , "yelah, i dont want sakit. Batuk2 lagi. Pls balik. Sakit. Jangan datang kerja."

Wakaka. Then, i know, i have to stop being selfish la kan. Yeah, i have a few things to do but pastinya, orang sekeliling tidak selesa dengan keadaan saya. Jika saya di tempat mereka, pastinya, saya also berfikiran begitu bukan?

So , saya balik. Ke klinik. Dr Hakim kasi ubat batuk, selsema, antibiotik and ubat sakit tekak. I asked him to give me tablet instead of ubat air. Err i dont like ubat air. Nanti muntah balik..

And now, im feeling better. Alhamdullilah..

Dan lebih menjadi sihat sebab dapat award from Aisyah again. Yiihaaa..
Thank Aisyah..



Gorgeous Blogger Award

The rules:

Accept and thank the person who gave it to you!
List 10 things about yourself
List 5 additional things you DON'T like
Then pick ten people to give this lovely award to!



10 Things About Me
1. I'm a girl who always love to craft and always do love character E and previously my classmate called me Z. Haha..

2. Seorang yang mudah marah and mudah stress..


3. Pekerjaan saya di siang hari amatlah tidak related langsung dengan craft ; which is i do love most .*I love craft! Make my day!!" And my screen color pada siang hari hanya --> black, green and white. Dull huh? Haishh...

4. I love watching Grey Anatomy. Walaupun lately seperti mengarut lah keadaannya, but i still love MrDreamy. :P

5. I love Beyonce too. Sanggup membuang duit dengan membeli tiket konsert hingga beratus2 dengan harapan dapat melihat Beyonce bergelek2 secara live. Malangnya, konsert batal. Duhh.. Eh, i still suka beyonce okay? Hehe

6. I'm claustrophobic. Terbukti dengan tidak melepasi MRI for a few times and tidak boleh masuk SMART tunnel. Eh, saya boleh naik lif setiap hari okay .

7. Suka makan buah anggur dan benci ikan keli.

8. Saya seorang yang pendiam. Kenyataan ini seringkali disangkal oleh kawan kawan saya. But hey..seriously, I think I AM a quiet person.

9. Can be a difficult person IF someone pissed her off!!

10.I love daisy , sunflowers and roses.

5 Things I Don't Like
1. I don't like Erica Hanh in Grey Anatomy.
2. Tidak suka lipat baju
3. Tidak suka lalat.
4.I hate liar.
5. I hate when I "pause".

And this award goes to :

- My Ticer : Sue from Mindsoul - Thank you for the support.
- Mummy Dhiacoco
- Misfyd from Misfydkrafts
- And again to Aisyah from My Tinker Space . I think you really deserve this award again. Double award. Hehe

Who else? To everyone who do visit this blog... ;)
Hope this award will make your day..

Err, need to go and have some rest. Headache.
Daaa

Sunday, May 16, 2010

Crochet: Purple Ellyphant

I have tried a lots of amigurumi, dan ini adalah project pertama saya mencuba crochet elephant. And trust me, crochet bear bear much easier than elephant. A few times, saya terpaksa bukak balik crochet yang saya dah buat sebab bentuknya tidak menjadi. Err i mean bahagian belalai. Haha. Salah crochet, jadi benda lain :P

Lebih lebih lagi, pattern dalam buku tu sungguh tah apa2. Tensi betul! Terpaksa modified sendiri pattern itu dan jadikan as guide saja. Haishhh....

But, akhirnya, menjadi juga..

Introducing.. My first Purple Ellyphant.





And for a moment, saya tidak AKAN mengambil order untuk crochet elephant. Cukuplah buat masa ni. Haha. Maybe, after 2 or 3 months later, baru order di bukak :P

Saya juga sempat siapkan order bookmark dari Hani. :)







Yang berminat dengan Bookmark bear bear boleh email to ezyanezaki@gmail.com.

My latest project: Siapkan Bear Bear 5 saudara. Hehe..

Oh ya, I only take an order from serious buyer ONLY. I repeat, serious BUYER ONLY. If sekadar nak order, and kemudian bila saya dah siapkan , terus missing in action, tak perlulah. Sebab buang masa saya saja. It's happen for a few times and goshh.. betapa frustnya saya dengan sikap sikap orang sebegini.

Dugaan berniaga online :)

Daaa..Have a nice day

Sunday, May 9, 2010

2B - Book & Bookmark

I always do love weekend. Sebab buat saya lebih productive tuk siapkan order-order yang ada dalam list.

Yesterday, I managed to finish order : bookmark from snf ;)





She wants me to crochet same bookmark as my previous giveaway. Lucky, the yarn still ada. Itu pun tinggal sikit but, boleh la tuk siapkan satu bookmark saja. Sedih pulak yarn dah habis. Haha. Susah okay nak cari yarn ni. I order from my friend yang cuti2 ke Australia. Hope this year, ada kawan yang ke sana lagi ;)

Really hope she love the bookmark.

My next project :



Elly the Elephant ;)

Oh ya, last week , semasa saya ada dating with my ticer, saya berjaya beli lagi sebuah buku crochet . Yiihaaa



Lama okay kami lepak di Kinokuniya. Puas duk pilih buku mana yang nak di beli. Sebelum tu sempat la shopping yarn di Ampang Point. Sampai masa makan di Cafe Kino, ada sorang kakak tegur saya beli banyak yarn. Buat apa? Hehe.. Err kakak ni tak tengok lagi yarn saya di rumah. Ada 3 kotak busat. But still, saya rasa tak cukup. Goshh..





Best bukan? Eh, saya dah pandai sikit dari dulu baca chart. Haha :P
Dan saya ada aim a few buku di sana lagi. Hehe.. Nanti dah beli, will update lagi

And my ticer , baik hati tuk hadiahkan saya banyak benda sempena my birthday. Terharu okay :P



Banyak bukan? Arigato Gozaimasss :P

Paling best :





Dan semalam duk baca buku buku ni sambil di sebelah nya ada - Japanese Character Translations Pertaining to Stuffed Animal Making And Other Sewing Terms.

Hehe.. Remind me masa zaman study saya duk bersungguh nak faham character-character for paper Mandarin. Hehe

Eh okay lah. Tak sabar nak crochet Elly

Daaaa


Saturday, May 8, 2010

Inspiration and DIY Tutorial

I always love blogwalking to other crafter's blog. As I can get fresh idea, inspirations and sometimes lovely tutorial. And one of my fav crafer, who always do sharing millions and oo laa laa DIY tutorial --> My Tinker Space

And just now, I found out one DIY tutorial fridge magnet yang sangat menarik. Jenguk ke Snickerdoodle . And wallah.. semua barang ada except milk bottle lid. But, i think should be okay kot. Haha *Okay okay, sila ikut the directions betul2 okay. Jangan tiru mcm saya ;) *


And tadaaa...

Siap.

Add some buttons as I do love buttons .
Okay, sebab tak gune bottle lid, the shape tak cukup bulat. Jadi err seperti di bawah.



Tapi saya masih berpuas hati. :) Setelah sekian lama, akhirnya i do something for myself. Haha.
Sudah agak lama, saya asyik buat craft for other people. Rindu pulak nak buat craft tuk diri sendiri.



Thank You to Aisyah for sharing the nice tutorial . And thanks to Snickerdoodle for the lovely tutorial. Pls do visit Snickerdoole and My Tinker Space okay?

Oh ya, someone asked me macam mana saya buat bow dekat Bear Bear.



So i think, tak rugi kalau saya share mcm mana saya siapkan bow tu.
Mudah :)

What you need only ribbons and glue.

Cut ribbons into 3 different size:



Grab ribbon C . Make a half loop. Glue the edge to the center.



Then, to make another loop, fold the longer end to the center. Glue it! You will get like this:



Put ribbon A at the middle of the ribbon C. *this is to make ribbon shape *
Fold the edge to the back and glue it to secure.



You will get ribbon AC as per below. Put aside.



Now, take ribbon B. Fold at the center to make V shape. Glue it.





Glue small edge to the back. Ribbon B is ready.



And finally, take the ribbon AC and attach at the top of ribbon B. You may stitch at the back but I prefer to glue it.



And taraaa.. your ribbon is ready to use :)



Have a nice day!!

Finally.... Jojo & Bros

Hi!!

First of all, sorry for a long silence. Saya tak berapa sihat. Lelah. And the worst news was, my uncle passed away last week. Jadi, agak bz here and there. In fact, now saya masih dalam mode berkabung. Lesu dan sedih saja rasanya.

Tapi , bila teringat janji-janji dan "hutang -hutang" order, kene paksa diri jugak. Dan akhirnya, berjaya jugak siap satu order ni. Pending agak lama. Lari masa seminggu. Again, sorry .

Remember entry sneak peak Jojo & Bros? Setelah pending almost seminggu, akhirnya berjaya juga siapkan Jojo & Bros.

Tadaaa!!

Ini hasilnya:



Hehe.. naaa ni masih separuh siap. Takde muka langsung. "Naked" Jojo & Bros.

Final:



Jojo & Bros.

Okay, let me introduce Jojo & Bros:



Jojo Pinky the Bear Bear



Jojo Blue the Bear Bear



And finally, my fav : Jojo Coco the Bear Bear.



To the new owner Jojo & Bros, really hope u'll love the Bear Bear. Risau ni. Haha. I meant it. Hope you love them...

Oh, its almost 2am here. Jumpa lagi ;)

Daaa
 

Ezyane Zaki Template by Ipietoon Cute Blog Design