Saturday, May 8, 2010

Inspiration and DIY Tutorial

I always love blogwalking to other crafter's blog. As I can get fresh idea, inspirations and sometimes lovely tutorial. And one of my fav crafer, who always do sharing millions and oo laa laa DIY tutorial --> My Tinker Space

And just now, I found out one DIY tutorial fridge magnet yang sangat menarik. Jenguk ke Snickerdoodle . And wallah.. semua barang ada except milk bottle lid. But, i think should be okay kot. Haha *Okay okay, sila ikut the directions betul2 okay. Jangan tiru mcm saya ;) *


And tadaaa...

Siap.

Add some buttons as I do love buttons .
Okay, sebab tak gune bottle lid, the shape tak cukup bulat. Jadi err seperti di bawah.



Tapi saya masih berpuas hati. :) Setelah sekian lama, akhirnya i do something for myself. Haha.
Sudah agak lama, saya asyik buat craft for other people. Rindu pulak nak buat craft tuk diri sendiri.



Thank You to Aisyah for sharing the nice tutorial . And thanks to Snickerdoodle for the lovely tutorial. Pls do visit Snickerdoole and My Tinker Space okay?

Oh ya, someone asked me macam mana saya buat bow dekat Bear Bear.



So i think, tak rugi kalau saya share mcm mana saya siapkan bow tu.
Mudah :)

What you need only ribbons and glue.

Cut ribbons into 3 different size:



Grab ribbon C . Make a half loop. Glue the edge to the center.



Then, to make another loop, fold the longer end to the center. Glue it! You will get like this:



Put ribbon A at the middle of the ribbon C. *this is to make ribbon shape *
Fold the edge to the back and glue it to secure.



You will get ribbon AC as per below. Put aside.



Now, take ribbon B. Fold at the center to make V shape. Glue it.





Glue small edge to the back. Ribbon B is ready.



And finally, take the ribbon AC and attach at the top of ribbon B. You may stitch at the back but I prefer to glue it.



And taraaa.. your ribbon is ready to use :)



Have a nice day!!

4 chit chat:

Aisyah Helga said...

Comel! Dpt jgk E buat,ye? Sy pun nk buat tp lid tu tk de..kami tk minum susu dlm botol tu :p so kena beli dulu lah. Anyway thanks for mentioning me & my blog :)

ezyane said...

aha, akhirnya dapat jugak buat. lepas ni, nak cari lid tu dulu br boleh buat yang lain.. baru nampak kemas.. hehe.. rumah ni pun jarang minum susu dalam botol..haha

oh ya, dont mention it.. sharing is caring ;)

MisFyd said...

Cute!! Sama la lama tk bat for diri sendiri.

Size cap bottle susu tu mcm cap besi bottle cola dulu2 ke?
Plastic cap bottle carbonated drinks tu bole pakai tk? or tebal sgt? At least tk susah nk cari :)

ezyane said...

kan fyd? rindu betul nak buat something tuk diri sendiri.. Haha.. I rasa ini adalah masalah biasa tuk orang2 mcm kita.. Hehe

btw, mcm i, i just nak cr bottle lid yg sesuai jek . Tak kire bottle apa pun, sbb bottle lid tu pun fungsi die tuk shape bulat kan? Tapi tu lah, takde pulak kat rumah ni. Kang amik yang sedia ada, ada yang bising bottle lid hilang :p

 

Cute & Yummy Template by Ipietoon Cute Blog Design